Текстилните кабели в интериора

Текстилните кабели в интериора

Текстилен кабел – продукт издържал теста на времето

Днес кабелът с текстилна оплетка преживява ренесанс. Наричан накратко текстилен кабел, той представлява захранващ кабел за лампи и уреди с над 100-годишна история. Така вече от около 1900 г. осветлението е снабдено с текстилни кабели в много различни цветове.
Докато оплетката на произвежданите по-рано кабели представлява допълнителна защитна изолация, то днес тя преди всичко се налага като естетически компонент, чрез който се предоставят много възможности за подобряване на дизайна.
Въвеждането на по-модерни материали в производството на кабели с текстилна оплетка се оказа абсолютна необходимост. През последните десетилетия успяхме да наблюдаваме продукти с не до там качествени и красиви покрития. Дори много от така наречените висококачествени марки оборудваха с „евтини“ пластмасови кабели своите артикули. В момента това се променя до голяма степен и е отразено в безброй доклади и статии в съответните интериорни списания през последните години. Едва ли минава седмица, без да бъдат пуснати нови предложения и идеи в този контекст.

Високи стандарти – премиум дизайн в безброй ярки цветове

Наличните в търговската мрежа текстилни кабели се различават по техническа характеристика и качество на изработката. Всички кабели предлагани от lightlab.bg са висококачествени дизайнерски продукти. Техните технически характеристики са отлични, тъй като са произведени в ЕС, тествани и одобрени за употреба в ЕС и сертифицирани от ЕС.

Текстилните кабели в интериора

Традиционно текстилните кабели имат плътна оплетка, така че изолационният материал отдолу не се вижда. Тук най-вече са важни структурата и здравината на тъкания текстил. Ние от lightlab.bg придаваме особено значение на тези качествени характеристики в цялата си гама от предлагани продукти.
Този тип кабели предоставят изцяло ново разнообразие от възможни цветови комбинации. Вече не се налага да криете грозните кабели. Превърнете ги в част от интериора! Заменете старите кабели с красиви, висококачествени, текстилни кабели, които са изложени на показ и не трябва да бъдат скрити. По този начин може максимално да персонализирате дизайна на интериора и да участвате в творческия процес.

Технически характеристики

Разнообразието от различни видове текстилни кабели съответства на различните приложения. Днес се използват предимно кръгли, двойно изолирани, подходящи за осветителни уреди кабели. Напречното сечение на жилата в кабела обикновено е 0,75 mm².
Предлагат се и по-големи напречни сечения. Например, напречното сечение от 1,5 mm², подходящо за разклонители, удължители и други електроуреди.
Почти всички текстилни кабели, които се предлагат на lightlab.bg са 3-жилни. 3-жилната версия се състои от фаза, неутрален проводник и допълнителен защитен заземителен проводник, който не съществува при 2-жилната версия. 2-жилни кабели се използват с термопластични и бакелитови фасунги за лампи и захранващи кабели с плоски щепсели, при които липсва заземителна клема.  3-жилните кабели са задължителни за метални фасунги за лампи и щепсели Schuko. Искаме да отбележим, че монтажът на текстилни кабели трябва да се извършва само от квалифициран персонал.

Ако предоставената информация не е достатъчна или се нуждаете от съвет, моля свържете се с нас!